Sammenlign forbrukslån med Lånekalkulator


4000
LÅNEBELØP
5 ÅR
NEDBETALINGSTID

Rente

Laveste Høyeste Egen OK

Sorter etter

Månedsbeløp Totalkostnad Rating Aldersgrense
Banker Månedsbeløp Gebyrer Forhold Eks. Eff. rente Annonselenke

Om forbrukslån

Forbrukslån

Hvis du ikke har mulighet til å ta opp ett boliglån, eller legge til et lån til ditt eksisterende boliglån hvor du har ditt hus eller leilighet som sikkerhet, kan et forbrukslån være et alternativ. Et forbrukslån kan du for eksempel bruke til å refinansiere eksisterende smålån og kreditt, kjøpe en bil eller en båt, eller pusse opp hjemmet ditt. Eller kanskje du mangler et par kroner for å realisere et større kjøp eller prosjekt? Hva du vil bruke pengene på velger du helt selv, og det er heller ikke noe krav om å fortelle utlåner om planene dine. Mange långivere og nettsider bruker forskjellige navn for denne typen lån, som for eksempel refinansiering, billån og oppussingslån. Men faktisk er alt dette samme type lån, nemlig forbrukslån.

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet på beløp fra 5 000 kr opptil 500 000 kr. Ettersom disse beløpene blir gitt uten sikkerhet, er som oftest renten betraktelig mye høyere enn vanlige lån. Vanlig effektiv rente kan variere mellom rundt 6 % og 25 % per år, men i enkelte tilfeller kan den bli så høy som 40 % for et forbrukslån. Kombinasjonen av lånebeløpet, renten og nedbetalingstiden vil resultere i hvor mye det vil koste månedlig å ta opp et slikt lån. Flere banker tilbyr forbrukslånkalkulator slik at du kan beregne din månedskostnad og få en idé om hvor mye det kommer til å koste deg. På forbrukskreditt.com kan du sammenligne ulike utlånere og finne det beste alternativet for deg.

Faktorer som nedbetalingstid og betingelser kan variere fra forskjellige långivere, men du kan regne med en nedbetalingstid fra 1 til 15 år. Nedbetalingstiden er en viktig del du må vurdere når du tar et forbrukslån. Hvis du velger å gå for en lengre nedbetalingstid, vil tilbakebetalingsbeløpet ditt øke tilsvarende. På den andre siden vil den månedlige kostnaden bli høyere hvis du går for en kortere nedbetalingstid. Finanstilsynets retningslinjer for forbrukslån tilsier at det ikke bør innvilges lån med nedbetalingstid på mer enn 5 år. De fastslår også at lånerens samlede gjeld ikke bør utgjøre mer enn fem ganger brutto årsinntekt.

For å søke om et forbrukslån må du være minst 18 år og oftest må du ha en årlig inntekt på 200 000 kr. Igjen kan dette avhenge fra utlåner til utlåner, og noen banker setter strengere krav, som for eksempel at låner må ha fylt 25 år. Det er også vanlig med krav om norsk statsborgerskap. I tillegg til disse kravene blir det også utført en kredittsjekk før innvilgning av lån, for å se etter eventuelle betalingsanmerkninger og lønninger fra de siste årene. Vanligvis vil banker ikke innvilge lån til personer med betalingsanmerkninger, ettersom de ikke er villig til å ta risken.

Men en betalingsanmerkning betyr midlertidig ikke at du aldri kan søke om et forbrukslån – betalingsanmerkninger blir nemlig slettet etter fire år. Hvis du gjør opp for deg vil anmerkningen bli slettet, og du vil da har mulighet til å søke om et forbrukslån.

Ettersom forbrukslån kan bli innvilget i både små og større beløp, kan det være det perfekte alternativet for mange ulike situasjoner: Hvis du skal starte opp et større prosjekt, har behov for en ny bil uten å ha samlet opp nok penger selv, eller ønsker å investere i hjemmet ditt gjennom litt oppussing, kan alt dette finansieres gjennom et forbrukslån.